Czym właściwie różnią się odmiany truskawek?

popularne odmiany truskawek

Warzywa i owoce powinny zajmować honorowe miejsce w naszej codziennej diecie, niestety wiele osób o tym zapomina, a później boryka się z różnymi niedoborami. Truskawki to jedne z bardziej popularnych owoców. Niewiele osób jednak wie, że występują aż w kilkudziesięciu rodzajach. Mimo tego nie różnią się od siebie jakoś bardzo, a przynajmniej nie na pierwszy rzut oka. Nie znając się dobrze na sadzonkach, najpewniej z początku nie będziemy w stanie ich rozróżnić.

Jakie są odmiany truskawek?

popularne odmiany truskawekJednak od rodzaju zależ to, kiedy sadzonki wzbogacają się o plony, ich wygląd, kształt, choć tu różnice są niewielkie, a także porę, kiedy owocują. Popularne odmiany truskawek dostaniemy w wielu stacjonarnych sklepach ogrodniczych, po te mniej popularne trzeba jednak sięgnąć do specjalistycznych sklepów online. Warto wydać trochę więcej i kupić sadzonkę o zdrowych korzeniach, szyjkach, w odpowiednich pojemnikach. W ten sposób będziemy mieli niemal stuprocentową pewność, że roślina się przyjmie i obdaruje nas obfitymi zbiorami. Szczególne polecane gatunki to między innymi: Alba – jedna z bardziej odpornych na czynniki zewnętrzne, charakteryzuje się dużymi owcami. Dukat – jeszcze średniowieczny gatunek, owoce są ciemnego, intensywnego koloru, często są mrożone. Elsariusz – nie jest to zbyt duża sadzonka, nie rozrasta się, mimo to cechuje się obfitymi owocami. Nie jest odporna na mróz. Florence – jest to stosunkowo nowy gatunek, owoce mają intensywnie czerwony kolor, są wytrzymałe. Sama roślina nie jest zbyt dobrze odporna na mroźne temperatury. Korona – to również jeden z najstarszych gatunków, jest bardzo odporna na mróz i szkodniki, a owoce mają żywy kolor, są bardzo smaczne. Pegasus – jego plony pojawiają się późno, ale owoce są duże i słodkie, jest to odmiana deserowa. Pandora – owocuje późno, jej plony są okrągłe, intensywnie czerwone.

Ciekawostką jest, że to właśnie truskawka, a nie cytryna jest największym źródłem cennej witaminy C. Jest ona doskonałym przeciwutleniaczem, zwalcza wolne rodniki, komórki rakowe, podobnie jak flawonoidy, które oczywiście również posiada. Są źródłem fosforu, magnezu, wapnia, błonnika czy potasu. Cechują się również dość niską kalorycznością – w 100 gramach truskawek znajdziemy tylko 35 kalorii, czyli stosunkowo niedużo.

Więcej na: https://niewczas.co/