Współczesne innowacje technologiczne skutkują tym, że powstaje coraz więcej zaawansowanych technicznie maszyn, które ułatwiają pracę i pozwalają zaoszczędzić sporo cennego czasu. Uwaga przedsiębiorców związanych silnie z branżą spożywczą od pewnego czasu zwrócona jest na nowoczesne maszyny produkujące folie spożywcze. Nowoczesne, w pełni zautomatyzowane maszyny umożliwiają dziś produkcję tego delikatnego tworzywa dwoma metodami.
Rodzaje nowoczesnych wytłaczarek
Najbardziej popularnym typem tego tworzywa sztucznego jest niewątpliwie folia typu stretch. Jak już sama jej nazwa może sugerować charakteryzuje się ona wysoką elastycznością, ale zarazem trwałością i wytrzymałością. Nowoczesne wytłaczarki do folii bazują na dwóch podstawowych metodach produkcji: rozdmuchu oraz wylewu maszynowego. Pierwszą metodą jest tzw. metoda rozdmuchu. Pomimo tego, że tego typu produkcja jest stosunkowo kosztowna i pracochłonna, to jednak uzyskana w ten sposób folia charakteryzuje się najwyższym stopniem jakości. Pierwszy etap produkcji polega na roztopieniu specjalnych brył żywicy, które następnie rozdmuchuje się w dwóch przeciwnych kierunkach. Tak powstałe tworzywo wychładza się następnie przez kilka godzin. Folia wytworzona za pomocą metody rozdmuchu dedykowana jest głównie branży spożywczej. Owija się w nią produkty, które zachowują wówczas dłuższą świeżość i nie są tak bardzo podatne na uszkodzenia czy odkształcenia (folia ta najczęściej stosowana jest w branży cukierniczej). Druga metoda produkcji folii, zwana metodą wylewu maszynowego, jest znacznie mniej pracochłonna. Polega ona na wylaniu roztopionej, odpowiednio wymieszanej żywicy, która następnie jest rozciągana i chłodzona za pomocą specjalnych nawiewów. Produkcja tego typu folii jest więc znacznie szybka, jednak wpływa ona na samą jakość produktu, który jest bardziej cienki i podatny na uszkodzenia. Tego typu folie stosuje się więc głownie do owijania dużych palet przemysłowych, na których układa się różnego rodzaju produkty.
Nowoczesna wytłaczarka produkująca folię sprawdzi się więc głównie w fabrykach, które związane silnie są z branżą spożywczą. Folia wytworzona metodą rozdmuchu charakteryzuje się wysoką jakością oraz elastycznością, to właśnie nią owijane są więc produkty spożywcze, które posiadają któtki termin przydatności do spożycia. Z kolei folia wytworzona metodą wylewu maszynowego sprawdzi się przy owijaniu palet, na których grupuje się duże ilości produktów.