Korzystne właściwości jogurtu

Wiele osób zadaje sobie pytanie, w jaki sposób urozmaicić dietę, aby była smaczna a zarazem bardzo odżywcza. Włączenie niektórych produktów może mieć kluczowe znaczenie dla naszego zdrowia i samopoczucia. Niekiedy możemy też samodzielnie przygotować posiłek o wysokiej wartości odżywczej, i wcale nie wymaga to wielkiego wysiłku.

Dlaczego warto przygotowywać domowe jogurty?

domowy jogurtWiele osób uskarża się na problemy z funkcjonowaniem układu pokarmowego i osłabioną odporność. Z pomocą przychodzą nam naturalne produkty, takie jak np. korzystne dla organizmu jogurty. Jogurty zawierają cenne dla nas bakterie probiotyczne, sporo białka i wapnia a także witamin z grupy B. Bez problemu możemy też sami przygotować odżywczy jogurt. Dzięki temu mamy pewność, że jogurt nie będzie zawierał różnego rodzaju konserwantów i stabilizatorów oraz zagęstników. Domowy jogurt przygotujemy z wykorzystaniem tzw. startera bakterii. Po dodaniu kultur bakterii do mleka, wystarczy pozostawić przygotowaną porcję jogurtu w odpowiedniej temperaturze. Czas naturalnej fermentacji wynosi ok. 6 do 10 godzin. W sprzedaży dostępne są już też jogurtownice, w których można błyskawicznie ustawić wymaganą temperaturę. Przygotowany w taki sposób jogurt ma wyśmienity smak i kremową konsystencję. Do wyboru mamy różne zestawy szczepów bakterii – wspomagające pracę jelit, podnoszące odporność czy sprzyjające odbudowie flory bakteryjnej po antybiotykoterapii. Dla osób dbających o sylwetkę przygotowano również zestawy wspomagające odchudzanie. W zależności od zastosowanych kultur bakterii jogurty różnią się delikatnie smakiem, dlatego można w ten sposób urozmaicać sobie codzienne posiłki. Ogromną zaletą takiego domowego jogurtu jest możliwość przygotowania na bazie różnych rodzajów mleka – krowiego, koziego czy owczego. Jest też znakomita alternatywa dla wegan – bakterie jogurtowe nadają się również do każdego mleka roślinnego.

Własnoręczne przygotowanie jogurtu zapewnia wysoką wartość odżywczą, ale także mnóstwo satysfakcji. Najlepiej wykorzystać niepasteryzowane mleko, dzięki temu remu jogurt będzie miał najlepsze walory odżywcze i rewelacyjny smak. Gotowy jogurt może być przechowywany w lodówce do 7 dni, z pewnością będzie stanowił świetny dodatek do wielu odżywczych posiłków.