Pyszne i zdrowe kremy z pistacji

Pistacja to królowa wśród orzechów. Znana jest od tysięcy lat. Posiada intensywny z smak z delikatną nutą słodyczy, przez co sprawdzą się jako dodatek do potraw na słodko i słono. Ten smak doskonale nadaje się do ciast, kremów, sosów, potraw z mięsa, sałatek. Orzechy można dodać do niemal każdego posiłku, można śmiało eksperymentować.

Właściwości kremu z pistacji 

krem z pistacjiPistacje do skarbnica witamin i minerałów. Stanowią bogate źródło witamin z grupy, potasu, żelaza, fosforu, manganu i magnez. Cenione są również za właściwości antyoksydacyjne. Orzeszki pistacjowe, zawierają niemal wszystkie składniki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zawierają sporą ilość witaminy E nazywaną witaminą młodości, przez co pomogą zadbać o kondycję skóry. Orzechy mają dobry wpływ na poprawę działania narządu wzroku. W sprzedaży można znaleźć krem z pistacji, który idealnie nadaje się do rozsmarowania na chleby lub herbatnikach zbożowych. Orzeszki pistacjowe można również zastosować jako alternatywę dla mleka krowiego. Mleko pistacjowe to dobry wybór dla wegan i osób z nietolerancją laktozy. Cena orzechów nie należy od najniższych, cena na kilogram wynosi kilkadziesiąt złotych. Na tak wysoką ceną na wpływ na uprawa plantacji, ponieważ pistacja wydaje pierwsze plony dopiero po 7 latach. Pistacja można znaleźć w większości supermarketów, sklepów ze zdrową żywnością i w sklepach internetowych. Pistacje mają charakterystyczny wygląd, dojrzałe pistacje zaczynają pękać.

Ze względu na walory odżywcze warto sięgać po pistacje i produkty na ich bazie. Warto w swoim jadłospisie uwzględnić w nim orzechy, a szczególne pistacje. Nadają się zarówno do dań wytrawnych, jak i deserów. Pistacje to pyszna i zdrowa przekąska, jednak należy spożywać je z umiarem, ponieważ zbyt duża ilość może powodować. wzdęcia.