Jednym z produktów, który kojarzy nam się z kuchnią śródziemnomorską są oliwki. Są one spożywane jako przekąska, a także dodawane do wielu potraw. Na ogół są nimi różnego rodzaju sałatki. Z oliwek produkowana jest również oliwa, na której można smażyć potrawy. Oliwę spożywamy również na zimno. Jest ona zdrowym tłuszczem bogatym w kwasy tłuszczowe oraz dużą ilość witamin. Bogactwo dobrych składników odżywczych jest również cechą oliwek.
Zakup oliwek hiszpańskich
Podobnie jak tłoczona z nich oliwa zawierają one w składzie dużą ilość kwasów tłuszczowych, a także liczne witaminy i minerały. W polskich sklepach możemy na ogół zakupić oliwki marynowane. Zwykle znajdują się one w słoikach. Jednak coraz częściej popularne sieci marketów posiadają oliwki z pestkami, które dostępne są w puszkach. Naturalnie, aby uniknąć ryzyka ich zepsucia również znajdują się one w zalewie z soli i wody. Zapobiega to rozwojowi pleśni. Dodatkowo pakowane są one pod ciśnieniem, co uniemożliwia dopływ powietrza. Inną alternatywą jest pakowane oliwek próżniowo w folię. Tego rodzaju produkt z uwagi na brak powietrza nie wymaga dodawania zalewy. W związku z tym jest to najbardziej naturalny rodzaj produktu, jaki możemy znaleźć. Bardzo często są one sprowadzane z plantacji z poszczególnych krajów, słynących z uprawy i produkcji oliwek. W związku z tym możemy tam znaleźć między innymi zielone oliwki z Hiszpanii. Poza popularnymi supermarketami są one dostępne również w sklepach, które specjalizują się w obrocie produktami spożywczymi z danego regionu świata. Niekiedy takie delikatesy będziemy w stanie znaleźć między innymi w dużych miastach. Jednak coraz częściej można je zauważyć również w mniejszych miejscowościach. Sprzyja to zatem poznawaniu kuchni z danego regionu świata poprzez smakowanie oryginalnych produktów.
Oryginalne oliwki z Hiszpanii, czy innych krajów basenu Morza Śródziemnego znajdziemy w różnych wariantach. Przede wszystkim należy tutaj rozróżnić oliwki zielone oraz oliwki czarne. Te mogą być sprzedawane zarówno w wersji z pestkami, a także wydrylowane. Ponadto bardzo często dostępne są z różnego rodzaju nadzieniem. Dość popularnym typem są oliwki faszerowane czerwoną papryką. Papryka jest oczywiście uprzednio marynowana. Dzięki temu smak jest nieco inny.